Thursday, January 13, 2011

donat n potato & mushroom soup for dinner (request from mama)

Nie yang belum goreng

Nie da ready untuk dimakan 

Donat ku berenang2


Baru nak empuk

Bahan2 nak wat soup..(yang botol2 2 takde kene mengena...nyibuk je)

Tumis dulu


Tunggu sampai menggelegak

Inilah hasilnya...(buruk benor rupenye)
2 hari lepas, mama teringin sangat makan donat....erm...yummy...tetibe je terbayang donat yang garing dan gebu...bestnye!!!! ape lagi...mama pun bukak la kitab die...yela...aritu aku ade print resipi donat dari abang mat gebu...memang jadi...tak susah pon...pastu, aku wat plak potato mushroom soup...resipi nie aku blajar dari cousin aku kat sementa,klang...senang sangat..yela, resipi orang kampong...(macam aku la tue)...mama & adik2 aku kata sedap...tapi end product die takdela macam campbell soup 2....yang tue lagi sedap...yang nie versi Malaysia plak...hehehe...resipi ade kat bawah...(kepada yang sudi cuba)

Bahan-bahannya:

500 g kentang  (dikupas dan direbus hingga empuk)
300 ml susu UHT 
Bawang besar kuning (sebiji)
1 tin Button mushroom (dihiris - ikut citarasa...kalo aku,hiris nipis2 je)
Garam sekucup rasa
Lada sulah 2 sudu kecil
2 ketul kiub ayam


Cara-cara membuatnya:
1. Blend ubi kentang yang dah empuk dengan air hingga teksturnya menjadi halus dan likat. Ubi kentang yang dah diblend diletak ke tepi.
2. Cincang bawang besar dan tumiskan hingga wangi. Masukkan kiub ayam. Lepas 2 masukkan mushroom, biarkan campuran bahan tadi seketika. Kemudian, masukkan ubi kentang yang telah direbus dan tambahkan air sedikit (aku da letak awal2 masa blender ubi kentang lagi) dan susu UHT. Biarkan mendidih.
3. Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah. Biarkan mendidih seketika and your soup is ready to serve...

2 comments:

  1. huhu..leh ar try wat kat umah pasnie..I like...terer beno mira masak....terbaik....:)

    ReplyDelete
  2. hehehe...cube dulu ea...kalo pape ke...x jadi ke...btau ea...kot2 ade ingredient yang x cukup...hehehe

    ReplyDelete