Nie yang belum goreng |
Nie da ready untuk dimakan |
Donat ku berenang2 |
Baru nak empuk |
Bahan2 nak wat soup..(yang botol2 2 takde kene mengena...nyibuk je) |
Tumis dulu |
Tunggu sampai menggelegak |
Inilah hasilnya...(buruk benor rupenye) |
Bahan-bahannya:
500 g kentang (dikupas dan direbus hingga empuk)
300 ml susu UHT
Bawang besar kuning (sebiji)
1 tin Button mushroom (dihiris - ikut citarasa...kalo aku,hiris nipis2 je)
Garam sekucup rasa
Lada sulah 2 sudu kecil
2 ketul kiub ayam
Cara-cara membuatnya:
1. Blend ubi kentang yang dah empuk dengan air hingga teksturnya menjadi halus dan likat. Ubi kentang yang dah diblend diletak ke tepi.
2. Cincang bawang besar dan tumiskan hingga wangi. Masukkan kiub ayam. Lepas 2 masukkan mushroom, biarkan campuran bahan tadi seketika. Kemudian, masukkan ubi kentang yang telah direbus dan tambahkan air sedikit (aku da letak awal2 masa blender ubi kentang lagi) dan susu UHT. Biarkan mendidih.
3. Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah. Biarkan mendidih seketika and your soup is ready to serve...
huhu..leh ar try wat kat umah pasnie..I like...terer beno mira masak....terbaik....:)
ReplyDeletehehehe...cube dulu ea...kalo pape ke...x jadi ke...btau ea...kot2 ade ingredient yang x cukup...hehehe
ReplyDelete